Post

O cale spre conexiuni umane profunde

Cum așa?

Din cele mai vechi timpuri omenirea trăia în grupuri comunitare mici, ajungând la aproximativ 150 de persoane maxim. Strămoșii noștri au trăit așa foarte mult timp, până când extinderea satelor și orașelor a fost posibilă prin dezvoltarea agriculturii. În acele unități, toată lumea știa pe toată lumea.

Acest tip de viață combinat cu un interval de timp atât de mare a lăsat o amprentă asupra structurii noastre biologice. Chiar și acum, dacă ne numărăm cercul de prieteni, rude și oameni cu care suntem relativ apropiați, în medie numărul va ajunge la aproximativ 150 de persoane.

Tribul Nostru

Să numim acest cerc de 150 de persoane, tribul nostru. „Prietenii” din rețelele sociale nu se pun. Este posibil să știm numele a 1000 de persoane din lista noastră de socializare, este minunat, acestea sunt 1000 de noduri în rețeaua noastră. În tribul nostru, putem include prieteni, familie, oameni pe care îi întâlnim zilnic, oameni cu care petrecem mult timp, oameni importanți pentru noi, mentori, lideri și așa mai departe. Practic, oamenii pe care îi cunoaștem și ei ne cunosc pe noi.

Legăturile profunde cu semenii noștri sunt valoroase și uneori, destul de dificil de întreținut. Din această cauză și a vieții noastre limitate, structura noastră biologică a creat necesitatea unui sistem de prioritate, într-un cuvânt, o ierarhie. Procedând astfel, limităm cantitatea posibilelor noastre interacțiuni sociale la doar câteva semnificative.

Îmi pare dificil să îmi pese cu același  grad de intensitate pentru toți oamenii pe care îi cunosc. Acest lucru ar fi imposibil și destul de neproductiv. Sunt o singură persoană cu un timp limitat de împărtășit cu fiecare dintre ei. Așa că aleg să petrec mai mult timp semnificativ cu o mână de prieteni decât un timp scurt cu un număr mare de oameni.

Conexiunile semnificative sunt importante, deoarece ne sporesc sentimentul de siguranță, capacitatea de a ne îngriji și de a avea încredere în oamenii din tribul nostru. Aceasta este o buclă de feedback pozitiv. Dezvoltarea încrederii ne întărește conexiunile cu ceilalți, ceea ce la rândul său creează mai multă încreder, și tot așă, roata se învârte.

Când ne pasă de cineva, avem tendința de a ne comporta diferit în raport cu acei oameni. Acțiunile noastre tind să provină dintr-un punct de compasiune și empatie. Începem să le vedem nevoile ca fiind importante și tindem să investim mai mult timp și efort în cultivarea acestor tipuri de relații.

Cercul de siguranță

Spartani! Care este profesia voastră?

O caracteristică pentru o adevărată armată în epoca spartanilor, și în timpul nostru este încrederea în persoana de lângă tine. Știind că el sau ea îți va avea spatele și va face ceea ce este necesar pentru a ne apropia obiectivul sau viziunea stabilită. Această cunoaștere și încredere îi face pe toți să se simtă în siguranță în interiorul tribului și, în consecință, să acționeze și să facă ceea ce trebuie făcut, fără teamă.

Ține scutul sus!

Acesta este tribul nostru, cercul nostru de siguranță, pentru care avem responsabilitatea de a fi cea mai bună versiune a noastră. Fiecare persoană pe care o considerăm parte a cercului nostru de siguranță are votul nostru de încredere. Dacă un individ nu își ține scutul în sus, structura cercului de siguranță are o slăbiciune, care se poate propaga și distruge în timp cercul de siguranță al tribului. Le încredințăm siguranța noastră și este de datoria noastră să alegem cu atenție oamenii care pot împărtăși și păstra responsabilitatea de a menține tribul puternic.

Cercul de siguranță este un teren fertil pentru curaj și inițiativă, iar acest lucru merită îngrijit.Ofera Suport – Patron!

Poate fi de un mare ajutor


Să devenim Practici

Cum să ne organizăm?

Poate și trebuie să existe o ierarhie în această mică comunitate a noastra, o ierarhie proprie, menită să ne simplifice interacțiunile cu ceilalți. În această chestiune, putem folosi secvența Fibonacci pentru a o cartografia mai bine. Desigur, putem modifica modelul în funcție de preferință și situație. Acesta este doar un exemplu de care poate funcționa.

1 – Acesta ești tu, centrul sferei tale de influență

1 – Cea mai apropiată persoană

2 – Părinți și copii

3 – Frați și prieteni apropiați

5 – Prietenii care contează

8 – Oameni respectați, profesori și mentori

13 – Oameni a căror opinie contează pentru noi

21 – Colegi de muncă și clienți

34 – Oameni pe care îi cunoaștem, dar cu care vorbim rar.

55 – Oameni utili pe care vrem să-i ținem aproape, acest lucru poate fi împărțit în continuare, dar nu este necesar.

În lista de mai sus avem 8 + 1 puncte, 8 categorii de prioritate în ceea ce privește persoanele din viața noastră plus 1, tu/ eu. În fiecare avem un număr aproximativ  de persoane reprezentative. De exemplu, putem avea o persoana iubită doi părinți un frate și doi prieteni apropiați care reprezintă cele mai importante persoane din tribul nostru personal. Putem privi lucrurile din perspectiva unei mandale. Fiecare categorie de prioritate poate fi un cerc cu o rază egală cu numărul de persoane din acea categorie de prioritate. Cu cat mergem mai în exteriorul mandalei, pe cercul 21 sau 34, nivelul de importanță pe care îl acordăm acelor persoane, scade. 

Dacă adunăm toate acele numere, vom obține 142 de oameni și asta este suficient de bine pentru moment. Putem folosi acele 8 persoane rămase pentru a echilibra numerele anterioare, atunci când este necesar.

Este important ne conectăm.

Avem destul de mulți oameni în tribul nostru și fiecare dintre ei are ceva de adăugat la experiența noastră de viață, totuși, ne petrecem cea mai mare parte a timpului cu oameni de până la punctul 21 (colegi de muncă și clienți).

Niciun individ nu poate realiza lucruri grozave singur. Nu poate să știe totul sau să facă totul. Într-un joc infinit, o strategie pe termen lung pentru a obține cel mai mult este colaborarea și munca în echipă în beneficiul reciproc. Pentru a pune lucrurile în perspectivă, avem tribul nostru de 142 de oameni într-un joc infinit al vieții și este posibil să dorim să-l jucăm cât mai mult timp.

Cum putem face asta?

Putem să…

  • Aflăm câteva lucruri despre fiecare, numele lor și primii oameni din tribul lor.
  • Să salutăm din când în când. Dacă dorim să îi sunăm pe fiecare dintre ei o dată pe an, trebuie să contactăm unul din 4 în 4 zile.
  • Spunem de ce avem nevoie
  • Spunem ceea ce facem
  • Cultivăm integritatea
  • Să învățăm de la ei
  • Să-i ascultăm
  • Să-i apărăm
  • Să-i ajutăm să crească

Pentru a merge și mai adânc și a vedea dacă poate fi mai util. Putem privi tribul nostru ca un bazin de resurse și experiențe care pot fi utile într-o situație sau alta. Să spunem că din cei 150 de oameni din tribul nostru, considerăm că aproximativ 50 dintre ei nu sunt relevanți pentru situația noastră. S-ar putea să credem că aproximativ 50 dintre ei au o potențială utilitate, iar de restul de 50 nu suntem siguri. Aceasta înseamnă că avem 50 de persoane pe care le putem contacta pentru asistență și expertiză, iar alte 50 de persoane, au ocazia să ne cunoască mai bine, comunicându-le proiectul nostru actual. Toată lumea câștigă.

Este util să ne gândim că fiecare dintre ele are o calitate ascunsă pe care nu o cunoaștem încă, deoarece poate fi cazul. Cu aceasta, tribul nostru colectiv va crește în mărime și diversitate.

Răspândește idei

Fiecare dintre membrii tribului nostru are un trib al lor și este posibil să fim sau nu în el. Aceasta este o chestiune subiectivă. Important este că am ales acei oameni pentru a ne reprezenta cercul de siguranță, pentru că cel puțin putem fi ascultați atunci când vorbim. A putea să ne prezentăm ideile și să fim ascultați sunt primii pași în răspândirea unei idei. Din acest moment, nu este nevoie să vorbim cu 1000 de persoane pentru a fi auziți. Trebuie doar să vorbim cu 20 de oameni din tribul nostru și să ne arătăm ideea cu o pasiune atât de mare încât ei, la rândul lor, să o spună altor 20.

Suntem mai conectați decât credem, păstrând cei 150 de oameni într-un trib personal, avem nevoie de 5 triburi complet diferite pentru a ne conecta la toți oamenii de pe planetă.

Spread the love

S-ar putea să-ți placă și